Gouda
0644316367
info@goudraad.nl

Intervisie Advocaten

Groepen:

Groep (aangepast 20-2-2023Aantal min – maxNog plek:Start planning
Arbeidsrecht NOvA3-5
2start 22 mrt
Familierecht vFAs6-8
2april
Combi NOvA arbeidsrecht en
familierecht
04mei
Aanmelden contactformulier startpagina

Wat is intervisie advocaten? Hoe vaak moet u als advocaat intervisie doen volgens richtlijnen NOvA? Waarin is intervisie anders dan bij een GIO (gemeenschappelijk intern overleg) of peerreview? Is intervisie verplicht fysiek of kan het ook online? Wat zijn de eisen voor een intervisiebegeleider? Wat zijn afwijkende eisen bij specifieke beroepsverenigingen zoals vFAS?

Makkelijker vindbaar online met uw advocatenkantoor? Maak een afspraak met Tobias, LEGALISTA.

Wat is intervisie advocaten?

Bij intervisie advocatuur zijn richtlijnen vastgelegd. Daarbij gaat het om een gesprek met 3-8 gelijkgestemden waarin dilemma’s worden besproken onder leiding van een begeleide intervisiebegeleider. Voorbeelden van dilemma’s of onderwerpen:

 • verdeling privé en werk;
 • verdeling zaken wel/niet met toevoegingen;
 • omgaan met belangenverstrengeling;
 • onderwerpen rond integriteit;
 • omgaan met urendruk;
 • omgaan met gedragsregels.

Frequentie intervisie advocaten?

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) moet u in het kader van de kwaliteitstoets minimaal 8 uur, oftewel 4x 2 uur, intervisie per jaar volgen. In 2023 is intervisie 2×4 uur verplicht. Dit mag nog steeds online.

Omdat niet altijd een professionele intervisiebegeleider in de buurt is, wordt soms uitgeweken naar een Gemeenschappelijk Integraal Overleg (GIO) of peerreview. Voor een GIO krijgt u geen PO-punten, maar heeft u wel aan intervisieplicht voldaan. Zie verder volgende paragraaf.

Waarin is intervisie anders dan GIO?

Bij intervisie advocaten gaat het om een gesprek met gelijkgestemden (in dit geval advocaten die werken in dezelfde rechtsgebieden) en het gaat over een dilemma dat speelt. Dit onderwerp wordt uitgewerkt en daarbij gaat de intervisie over drie dingen:

 • inzicht in en omgaan met vaardigheden;
 • feedback geven en ontvangen over houding;
 • verdieping in gedragsregels.

Bij intervisie is een rollenspel een potentieel middel om een gesprek te simuleren. Waarin verschilt een intervisie nu van andere gespreksvormen?

Een inhoudelijke cases bespreekt u in een peerreview. En een GIO loopt vaak uit op een rondje knelpunten, zonder verdieping. Ook voldoet u wel aan uw eis van 4x 2 uur samenzijn, maar krijgt u geen PO-punten voor GIO’s.

Nadelen van een GIO is dat het zonder intervisie begeleiding is. Hierdoor is de kans groot dat verdieping niet mogelijk is. U wilt werken aan persoonlijke groei en verder komen in uw vak. Het is aan te raden om een intervisiebegeleider in te schakelen.

Intervisie fysiek met flipover

Intervisie fysiek of online?

Intervisie kan op twee manieren plaatsvinden: fysiek of online. Op dit moment keurt de NOvA online intervisie goed. Hoe lang dit zal blijven duren is onzeker. Het kan zijn dat de online versies vanaf 1 januari 2022 niet meer gelden. Goudraad Intervisie biedt intervisie via Zoom aan. Ook zijn er drie aantrekkelijke locaties, namelijk:

 • Theater Concordia Haastrecht (goede parkeerplekken, eventueel inclusief lunch)
 • Webburo Spring (goede parkeerplekken, aan rand van Gouda)
 • Nelson Mandela Centrum (goede parkeerplekken, aan rand van Gouda)

Eisen intervisiebegeleider advocaten?

Het is belangrijk dat intervisie advocaten onder begeleiding van een bevoegd gespreksleider plaatsvindt. Een bevoegd intervisiebegeleider staat geregistreerd bij NOvA. Om deze registratie toegekend te krijgen moet een coach voldoen aan drie eisen:

Intervisie online
 • in bezit van een master (universitair geschoold);
 • diploma recente opleiding in intervisie coaching, intervisie training als intervisiebegeleider, of;
 • bewijs dat intervisie coaching, intervisie training als intervisiebegeleider in de afgelopen vijf jaar minstens 1x als is afgelegd. (zie normen NOvA www.nova.nl)

Ook is er een geheimhoudingsplicht is. Dit betekent dat vooraf afspraken worden gemaakt dat de informatie in de groep blijft. In een intervisiesessie komen dilemma’s aan de orde die gerelateerd zijn aan uw functioneren. Buiten de groep mag er niet over gepraat worden. Hierdoor ontstaat een open sfeer om echt te diepte in te gaan met lastige situaties.

De intervisieregels voor intervisie advocaten zijn samengevat:

 • aangestuurd door geregistreerde intervisiebegeleider;
 • 8 uur per jaar (4x 2 uur) met bewijs deelname bijvoorbeeld in de vorm van een certificaat;
 • minimaal 3 tot 10 deelnemers per sessie;
 • aanwezigen zijn gelijkgestemden (dezelfde rechtsvorm en gelijk functieniveau);
 • aanwezigen voldoen aan geheimhouding;
 • deelnemers participeren in de gekozen werkvorm (Socrates, Balint, Clinic ed.);
 • advocaten geven allemaal gelijke inbreng;

Afwijkende regels advocaten familierecht

Als familierecht advocaat bent u misschien aangesloten bij vFAS. De richtlijnen voor intervisie wijken dan af. Namelijk, in plaats van 3 advocaten, moeten de groepen 6 advocaten groot zijn. Ook moet de intervisiebegeleider twee maal met een co-begeleider hebben samengewerkt. Wilt u hierover mee weten? Deze richtlijnen kunt u lezen www.vfas.nl

Makkelijker vindbaar online met uw advocatenkantoor? Maak een afspraak met Tobias, LEGALISTA.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate