Wat is een intervisiebegeleider? Wat zijn interventies voor een intervisiebegeleider? Welke methodieken heeft een intervisiebegeleider ter beschikking? Wat is de achtergrond van een intervisiebegeleider? Wat maakt de intervisiebegeleider bij Goudraad Intervisie interessant?
Wat is een intervisiebegeleider?
Ten eerste begeleidt een intervisiebegeleider het proces van een gesprek van een groep personen. Tent tweede faciliteert een intervisiebegeleider het gesprek en de deelnemers coachen elkaar. Daarbij krijgen de deelnemers middelen aangereikt om dat gestructureerd te doen.
Een intervisiebegeleider kan interventies hanteren om op die manier het gesprek en de rode draad terug te pakken. Ook doet de intervisiebegeleider interventies om de deelnemers goede vragen te laten stellen en stimuleert de deelnemers om out-of-de box adviezen aan elkaar te geven. Tot slot kan een intervisiebegeleider ook helpen bij het beantwoorden van vragen. Dit kan de intervisiebegeleider doen door de vraag te stellen: ‘is de vragensteller tevreden met het antwoord, of zou het meer willen horen?’
Interventies van een intervisiebegeleider zijn gericht op:
- rode draad vasthouden;
- goede open vragen laten stellen door de deelnemers;
- out-of-de box ideeën te genereren;
- te helpen of een deelnemer ook echt antwoord krijgt op een vraag.
Wat zijn interventies voor een intervisiebegeleider?
Een intervisiebegeleider, of coach of trainer, heeft als doel om het proces van het gesprek in goede banen te leiden. Daarbij maakt de intervisiebegeleider gebruik van middelen als methodiek, interventies en gesprekstechnieken.
Interventies zijn:
- methodieken;
- interventies;
- gesprekstechnieken.
Welke methodieken heeft een intervisiecoach tot zijn/haar beschikking?
De methodieken die de intervisiebegeleider tot zijn/haar beschikking heeft zijn divers. Als het goed is, is de begeleider hierin getraind. Er zijn verschillende cursussen, instanties en scholen die hierin opleiding aanbieden.
Methodieken zijn:
- Socratesmethode;
- Balint;
- Clinic;
- Roddeltechniek;
- Turbomethode;
- Etc.
Wat is de achtergrond van een intervisiebegeleider?
Een goede intervisiebegeleider heeft opleiding in gedragspsychologie, gesprekstechnieken en vaardighedentrainingen. Daarnaast is het ook belangrijk om ervaring en kennis te hebben van governance in bepaalde gebieden. Bijvoorbeeld in de zorg en jeugdzorg spelen veel veranderingen. Het is handig indien de intervisiebegeleider hiervan op de hoogte is. Ook in de advocatuur zijn er ontwikkelingen bijvoorbeeld over het omgaan met belangenverstrengeling, integriteit en verdeling uren. In het onderwijs is omgaan met tijd, roostering en accreditatie een belangrijke ontwikkeling.
De intervisiebegeleider heeft als het goed is:
- kennis en ervaring met intervisie methodieken;
- kennis en ervaring met gesprekstechnieken;
- kennis en ervaring met gedragsverandering;
- kennis en ervaring in governance van een bepaald gebied bijvoorbeeld zorg, advocatuur of onderwijs;
In sommige gevallen moet een intervisiecoach geregistreerd zijn bij bijvoorbeeld NOvA, WBTV of NVTZ.
Wat maakt een intervisiebegeleider bij Goudraad Intervisie interessant?
Een intervisiebegeleider bij Goudraad Intervisie is gespecialiseerd in gedragspsychologie en gespreksvaardigheden door twintig jaar geven van sociale managementtrainingen in hoger (volwassen) onderwijs. Daarnaast heeft de begeleider voldoende ervaring in de governance van de verschillende gebieden zorg, advocatuur en onderwijs.

Ook is mevr drs. G.Y. van der Giessen een enthousiaste persoonlijkheid die intervisie op een verfrissende en uitdagende manier weet te brengen. Kenmerken van intervisiebegeleider bij Goudraad Intervisie:

- gedreven en enthousiast;
- kan rode draad goed vasthouden;
- laat zich niet snel op de kast jagen;
- ervaring met verschillende doelgroepen;
- ervaring met offline en online intervisie;
- master communicatie, en diploma coaching;