Gouda
0644316367
info@goudraad.nl

Intervisie Toezichthouders

Wat is intervisie? Wat is de toegevoegde waarde voor toezichthouders? Welke methoden zijn er? Welke regels zijn er? Hoe kunt u zich aanmelden als bestuur of raad van toezicht of als individuele deelnemer?

Wat is intervisie?

Intervisie is een gespreksvorm waarin deelnemers reflecteren op dilemma’s over gedrag, houding en gesprekstechnieken.

Een intervisiebegeleider met ervaring als gedragsdeskundige is daarvoor zeer geschikt. Vanuit deze professionaliteit is de intervisiebegeleider neutraal en staat buiten de inhoudelijke problemen.

Wat voegt intervisie toe voor toezichthouders?

Intervisie is voor besturen en raden van toezicht interessant als onderhoud van de verhoudingen in de groep en voor het efficiënt en goed omgaan met dilemma’s als als afwezigheid van een bestuurder, verhoudingen onderling en relatie bestuur met raad van toezicht.

Intervisie kan onderdeel zijn van de tweejaarlijkse evaluatie en is dan een aanvulling op de inventarisatie van de evaluatoren.

Welke methodes zijn er?

Verschillende methodes kunnen ingezet worden die gericht zijn op het collectief reflecteren van de groep en om daarin een zo groot mogelijk rendement te behalen. Bekende namen zijn Socrates, Balint en Clinic. In deze methodieken staan vragenstelling, vertraagmethodieken en rollenspelen centraal.

Rol intervisiebegeleider en regels?

U denkt misschien ik heb graag een intervisiebegeleider die ervaren is en veel netwerken heeft in de zorg. Echter, bij intervisie is de intervisiebegeleider facilitator en gericht op gedrag.

De kennis en onderwerpen zijn aanwezig in de groep deelnemers. Het gaat erom deze naar de oppervlakte te brengen en daarmee met de groep aan de slag te gaan. De rol van intervisiebegeleider is slechts facilitator.

Ook zijn er regels om veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Geheimhouding wordt vooraf afgesproken. Hetgeen gedeeld wordt blijft binnen de groep. Alleen als met zijn allen afgesproken is om iets naar buiten te brengen, gebeurt dit met goedkeuring van allen.

Hoe aanmelden?

U kunt zich aanmelden via het contactformulier. Zowel als bestuur of raad van toezicht als geheel als individueel. Misschien wilt u onderwerpen bespreken buiten de bekende setting waarin u zit? Heel Nederland sterk door reflectie is het motto van Goudraad Intervisie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate